İstemesek de bazı şeyler zamana bağlı olarak unutuyor, hafızamızdaki bilgileri, çalıştığımız konuları, kafamıza yazdığımızı sandığımız bilgileri hatırlayamıyoruz.
Bilimsel araştırmalara göre, üniversite mezunu bir genç 1 yıl içinde sahip olduğu mesleki bilgilerin yüzde 10'unu kaybediyor. Unutmayı en aza indirgemeyi ya da hafızamızı kuvvetlendirmeyi yediğimiz besinlerle ve egzersizlerle başarabiliriz.
Hafızayı kuvvetlendirmenin 10 yolu şöyle:
· Soya: Soyadaki doğal östrojen hafızayı hem kuvvetlendiriyor, hem kıvraklaştırıyor.
· Hafıza mineralleri: Vücutta demir ve çinko azlığı, belleği zayıflatıyor, çünkü azalan hemoglobin nedeniyle beyne yeterince oksijen taşınmıyor.
· Kahve: Kafein zihin performansını, hafıza ve konsantrasyonu artırıyor.
· Zihin egzersizi: Zihnini aktif tutanlarda bellek daha kuvvetli.
· Sakız çiğnemek: Sakız çiğnerken beynin 'hipocampus' bölümü daha iyi çalışıyor.
· Biloba: Aynı adlı ağaçtan elde edilen madde, damarları açıp beyne daha fazla oksijen taşıyor.
· Vücut egzersizi: Haftada üç kez yarım saatlik egzersiz, hafızayı zayıflatan stresi azaltıyor.
· Adaçayı: Zihin yorgunluğu için en iyi çare. Adaçayı familyasından limonun yağından elde edilen esansın da konsantrasyonu artırdığı keşfedilmiş.
· B vitamini: Beyni serbest radikallerden koruyup beyne daha fazla oksijen gelmesini sağladığı için Niacin, B3, B13 vitaminleri bellek için çok önemli.
Yağlı balık eti: Haftada üç kez yağlı balık veya üç gün 330 mg. balık yağı hapı, hafızayı güçlendirecek 'Omega 3' yağ asitlerini almanız için yeterli.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder